top of page

Chiropraxie

foto Mattijs Clijsters chiropractor.jpg
WEBSITE_CLIJSTERS-2272.jpg

Verloop consultatie

 

In een eerste consultatie wordt via een grondig onderzoek bepaald of de patiënt al dan niet in aanmerking komt voor een behandeling. Ook wordt bepaald of verdere informatie (bijvoorbeeld medische beeldvorming) nodig is, vooraleer een behandeling aan te vatten. Hiervoor wordt samengewerkt met uw arts. Tijdens de eerste consultatie wordt een behandelplan voorgesteld afhankelijk van de aard van het probleem.

Welke klachten?

De meest voorkomende aandoeningen en/of symptomen in de praktijk zijn:

Acute of chronische rugpijn
 

Lumbago, spit, verschot, artrose, overbelasting, discushernia, bekkenklachten, ischias,…

Uitstralingspijn in been en/of arm

Hoofdpijn

Gewrichtsklachten


(schouders, heup, elleboog, enkel, knie,…)

Acute of chronische nekpijn
 

Stijve of geblokkeerde nek, artrose, whiplash, discushernia, tintelingen in handen, …

Pijn tussen de schouderbladen

Duizeligheid

Scoliose

Over chiropraxie

Een chiropractor is gespecialiseerd in onderzoek, diagnose en behandeling van rug- en nekklachten alsook van andere spier- en gewrichtsaandoeningen. Binnen de gezondheidszorg is de chiropractor door zijn specifieke, doorgedreven opleiding dé expert voor wat betreft de manuele behandeling. Deze bestaat uit gewrichtsmanipulaties, mobilisaties, stretching en zachte weefseltechnieken (op spieren, ligamenten, fasciae, …).

Daarnaast omvat de behandeling bij de chiropractor advies over spierversterkende en mobiliserende oefeningen, alsook over de algemene gezondheid met in het bijzonder nek-en rughygiëne. De chiropractor richt zich tevens op de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat (wervelkolom en aanliggende gewrichten). Hij kijkt ook naar het effect ervan op het functioneren van het zenuwstelsel. Kenmerkend voor de chiropraxie is dat geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen en infiltraties.

De opleiding tot chiropractor is een voltijdse universitaire masteropleiding van vijf academiejaren, gevolgd door een zesde jaar beroepsopleiding. Deze opleiding vindt plaats aan een buitenlandse universiteit (o.a. Australië, Verenigd Koninkrijk, Canada,…).

De kwaliteit van de opleiding tot chiropractor staat wereldwijd onder de controle van de Councils on Chiropractic Education International (CCEI). De opleiding chiropraxie in Europa is geaccrediteerd door de European Council for Chiropractic Education (ECCE) en de European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA). Om die kwaliteitsgarantie nog te verbeteren heeft de European Chiropractors’ Union (ECU) besloten een officiële Europese norm voor chiropractische zorgverlening vast te leggen. Die norm is in april 2012 in voege getreden in 31 Europese landen, leden van het European Committee on Standardisation (ECS).

Over Mattijs Clijsters

Mattijs profielfoto.png

Mattijs Clijsters studeerde in 2009 af als Master in de Kinesitherapie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Om zich verder te specialiseren in manuele behandelmethodes verhuisde hij in 2011 voor drie jaar naar Australië om daar de studie chiropraxie aan te vatten aan de gerenommeerde Macquarie University van Sydney.


Gedurende de opleiding chiropraxie heeft hij verscheidene individuele prijzen gewonnen:
In zijn 1ste Master jaar won hij de “Chiropractic Student of the Year” award. Het was de eerste keer dat een buitenlandse student deze prijs in de wacht kon slepen. In zijn 2de Master jaar behaalde hij de eerste plaats op de “Chiropractic and Osteopathic College of Australasia Student research competition” met zijn thesis. Hij won tevens “the Gary Stavrou award 2013” die jaarlijks wordt uitgereikt aan de student met de beste scores in chiropraxie- en manipulatietechnieken.


Mattijs studeerde in 2013 af met grootste onderscheiding en werd omwille van zijn academische prestaties via de universiteit toegelaten tot de Golden Key International Honour Society.


Zijn focus ligt hoofdzakelijk op de klinische diagnose en behandeling van nekproblemen en rugklachten.

Hij was van 2019 tot 2023 vice-voorzitter van de Belgische Vereniging van Chiropractors (BVC), en is hier nog steeds lid van.

Over Amy Schelkens

Foto amy.jpeg

Van kindsbeen af werd Amy Schelkens af en toe behandeld door een chiropractor, zo ervaarde ze zelf de voordelen van chiropraxie.
Amy trok daarom 5 jaar naar Engeland om haar Master in de chiropraxie te behalen. Ze studeerde af in 2023 aan de AECC University College in Bournemouth. 

Tijdens haar studies in het Verenigd Koninkrijk ondernam ze een supplementaire opleiding in sportmassage waar ze nu onderdelen van gebruikt in haar chiropraxie behandelingen. 
Amy is leergierig en heeft een grote passie voor manuele behandelingen en blijft daarom voortdurend bijscholen, o.a. door het volgen van seminaries mbt specifieke manipulatietechnieken. 

Haar focus ligt ook op de klinische diagnose en behandeling van nekproblemen en rugklachten.

Met haar opgedane kennis streeft Amy ernaar om specifieke individuele behandelingen aan te bieden voor elke patiënt.

Amy is lid van de Belgische Vereniging van Chiropractors.

Tarieven en Terugbetaling

2024:
Eerste consultatie (éénmalig): 65 €
Vervolgconsultatie(s): 48 €


Consultaties bij chiropractors erkend bij de ‘Belgische Vereniging van Chiropractors’ worden door de mutualiteiten gedeeltelijk vergoed. Hiervoor is geen doktersvoorschrift vereist.
Afhankelijk van uw ziekenfonds is dit 10 € of 12,5 € per behandeling, met een maximum van vijf of zes behandelingen per kalenderjaar.


Een hospitalisatieverzekering zal een tussenkomst voorzien indien er een duidelijk verband is met de hospitalisatie (bijvoorbeeld voor zorgen die volgen op een hospitaalverblijf).
Behandelingen die volgen op een werk- of sportongeval worden vergoed door de meeste verzekeringen als er een duidelijk verband is tussen de klachten en het ongeval.

Hiervoor kan u naavraag doen bij uw verzekering.

Afspraak maken

Contact

Bedankt voor uw inzending!

bottom of page